Archives

Cultural

Massey Theatre

Massey2

Built in 1948 as part of the Vincent Massey High School complex, the Massey Theatre at 1260 seats is still the largest proscenium theatre in the area outside of Vancouver. In response to the Massey Theatre Facility Assessment Study, Proscenium has completed incremental upgrades to the Theatre building that both enhance its relationship with the school and reinforce its strong separate identity within the community. Upgrades including new entry sequence and loading facilities, and interior improvements to the lobby and audience chamber.

  • Location: New Westminster, BC
  • Date: 2001
  • Client: Massey Theatre Society

McPherson Playhouse

002-McPherson-Interior

The McPherson Playhouse opened in 1914 as part of the Pantages chain of theatres and has continued to serve the community of Victoria ever since. The first phase of the Society’s long range plan to upgrade the facility includes improvements to acoustic separation, seismic restraint, lobby sequencing and accessibility.

  • Location: Victoria, BC
  • Date: 1997
  • Client: The Royal and McPherson Theatres Society

Montreal Cultural Complex Competition / 
Complexe Culturel et Administratif de Montréal

003-Montreal-Comp

The team Opus 4 was selected as one of 5 finalists in the international architectural competition for the design and implementation of this administrative and cultural complex in the heart of downtown Montreal. The program included a concert hall for the Montreal Symphony Orchestra, smaller performance venues for the Conservatoire de musique et d’art dramatique de Montreal and government offices. Proscenium completed preliminary design and artistic renderings for the 1,900-seat concert hall, 350-seat recital hall and 175-seat theatre as part of the project team.

  • Location: Montreal, QC
  • Date: 2002
  • Client: Société Immobilière du Québec
  • Project Team: Busby + Associates Architects Ltd. / Proscenium Architecture + Interiors Inc. / Beaushamp Bourbeau Real Paul, Architects / Le Groupe Arcop

Institutional

H.R. MacMillan Building – Lecture Hall

004-UBC-MacMillan

Largely unaltered since opening in the mid-1960s, renovations to this lecture hall were designed to upgrade the facility to current university teaching standards. Improvements include increased flexibility of the space for multiple teaching environments, enhanced acoustics and integrated multi-media technology and upgrades to heating, ventilation and lighting systems.

  • Location: Vancouver, BC
  • Date: 2001
  • Client: University of British Columbia

Irving K Barber Learning Centre

005-Barber-Learning-Centre

Located within the Irving K Barber Learning Centre, the multi-media Lab, administrative offices and IT services spaces are designed to provide a welcoming and dynamic environment for both teaching and learning.  The project focuses on sustainable strategies including control of natural light maximizing daylight to the office spaces while minimizing glare in the media room.

  • Location: Vancouver, BC
  • Date: 2008
  • Client: University of British Columbia

Geography Building – Lecture Hall

006-UBC-Geography

As part of UBC’s overall renewal program for undergraduate lecture halls, renovations to the main Geography lecture room were designed to upgrade the facility to current university teaching standards. Improvements include increased flexibility of the space for multiple teaching environments, enhanced acoustics and integrated multi-media technology and upgrades to heating, ventilation and lighting systems.

  • Location: Vancouver, BC
  • Date: 2005
  • Client: University of British Columbia

University of British Columbia Boulevard Competition

007-UBC-Boulevard

Proscenium was selected as one of 3 finalists in the University of British Columbia Boulevard Competition to design a new symbolic entrance to the University’s Point Grey Campus. Inspired by the notion of an historic town square and hall, the proposal created a distinct precinct within the larger campus context through a comprehensive neighbourhood plan and architectural schemes for several new buildings.

  • Location: Vancouver, BC
  • Date: 2004
  • Client: University of British Columbia
  • Project Team: Proscenium Architecture + Interiors Inc. / Allies and Morrison Architects, London, England

Offices

David Suzuki Foundation Head Office

008-David-Suzuki

The high profile of the Foundation coupled with its active advancement of principles of sustainability required that this project conform to the very highest standards for environmental sustainability and innovation. The project expanded the Foundation’s existing space to create a flexible, open-concept office that would maximize exposure to natural light and offer opportunities for a wide variety of private and group work configurations.

  • Location: Vancouver, BC
  • Size: 6,600 ft² renovation / 2,800 ft² expansion
  • Date: 2009
  • Client: David Suzuki Foundation

Madison Pacific Properties Head Office

009-Madison-Pacific-Properties

The interior renovation for this new head office was designed to define individual office and meeting spaces through floating wood ceiling planes and floor to ceiling glass. The overall office configuration was kept flexible in order to accommodate future growth.

  • Location: Vancouver, BC
  • Size: 4,000 ft² renovation
  • Date: 2007
  • Client: Madison Pacific Properties

Residential

Point Grey Student Housing

010-Point-Grey-Residential

Located in the heart of the University of British Columbia campus, this residence complex provides accommodation for 37 full-time students in both single and double occupancy rooms with shared washroom and amenities. While social spaces are fully accessible to members, residents and guests, resident spaces offer a sense of privacy in a secure, home-like environment.

  • Location: Vancouver, BC
  • Size: 7,800 ft²
  • Date: 2005
  • Client: Point Grey Student Housing Society

Deep Cove Residence

011-Deep-Cove-Residence

The redesign of this Deep Cove home opens up the main floor, connecting both interior and exterior spaces to expansive views overlooking Burrard Inlet.

  • Location: Deep Cove, BC
  • Size: 2,000 ft²
  • Date: 2002
  • Client: N/A

Chancellor Court

012-Chancellor-Court

The renovations to these two 13-storey residential towers return an elegant modernist building to its 1970s roots. The scope of work includes renovation and reconfiguration of unit types to accommodate one and two-bedroom rental suites and renovation of common amenity spaces and lobbies.

  • Location: Vancouver, BC
  • Size: 192 Units
  • Date: 2003
  • Client: Austeville Properties Ltd.

Corazon Residences

Proscenium led the interior design for this 12-storey condominium tower in downtown Victoria. Designed to appeal to a broad demographic, several finish schemes and upgrade options were provided to encourage hands-on involvement from buyers in their new homes.

  • Location: Victoria, BC
  • Size: 72 Units
  • Date: 2005
  • Client: Chard Development, Ltd.

Bowen Island Residence

014-Bowel-Island

Set into the rugged west coast landscape of Bowen Island, this private home takes advantage of a secluded site and steep views towards the Georgia Strait.

  • Location: Bowen Island, BC
  • Size: 1,850 ft²
  • Date: 2004
  • Client: N/A

Stamps Place Social Housing

015-Stamps-Place

Renovations to this 1960s social housing project were designed to improve overall security and livability for the residents. New exterior stairs and screens were designed to promote an eyes-on-the-street approach to renew a sense ownership and pride of place in the residents.

  • Location: Vancouver, BC
  • Date: 2005
  • Client: BC Housing

Kerrisdale Residence

016-Kerridale-Residence

Renovations to this modest Kerrisdale home open up the existing floor plan to accommodate the needs of a growing young family.

  • Location: Vancouver, BC
  • Size: 3,000 ft² renovation
  • Date: 2011
  • Client: N/A