Author Archives for Rachel Maddock

Affordable Housing at Vivid at the Yates

We’re proud to be involved in this affordable housing project by BC Housing and Chard Development at 845 Johnson St, Vivid at the Yates.

BC Housing posted a News article this week announcing that all 135 condominium units have been sold to middle-income families in Victoria, and the new owners are moving in this month.

Proscenium provided full interior design services for the building.

ABOUT THE PROGRAM

The project was financed through a 2017 pilot project with BC Housing’s HousingHub: Affordable Homeownership Program (AHOP). The Province provided a low-interest construction financing loan of approximately $52.9 million to Chard Development to develop the project. Families with average household incomes of $60,000 were eligible to buy units. The model was so successful, the developer is exploring options for a second building in Victoria.

Learn more about the program here.

Map by Chard Development

 

750 SW Marine Drive approved by Urban Design Panel

Another milestone moment for our project at 750 Southwest Marine Drive, which has full support from the Design Panel held last week.

THE PROJECT

The proposed building for Chard Development is an eight-storey, mixed-use building between Oak St. and Cambie St. in Vancouver’s South Marpole district. It is located on the southeast corner of Marine and Aisne Street, walking distance from the Marine Drive Skytrain station. The project, for Chard Development, offers office and light industrial space. Substantial set backs along Marine Drive create opportunities for landscaping and a pedestrian realm away from the busy street edge.

The project includes commercial retail space at grade, light industrial space on levels one and two, office space on levels three to seven, and a building amenity space on level eight with rooftop views. Enhanced end of trip facilities and additional bicycle parking are provided to reduce car demand. This building has energy efficiency as a primary goal and is targeting LEED gold.

DESIGN CONCEPTS

  • The building is set back from SW Marine Drive, allowing for generous pedestrian and landscaped areas to act as a buffer to the busy street edge and for storm water management.
  • Diagonal paths to the entrance serve two functions: to create a direct flow from for pedestrians from Marine Station and create accessible entry from either direction on the sloped site.
  • The final step in massing at the eighth floor creates a north and south facing amenity deck with intensive planting. The eighth floor provides indoor and outdoor amenity space for the entire building
  • From the second floor up, the building is designed to take advantage of views to the north, up the slope across the Marpole Community to the North Shore mountains beyond, and across the Fraser River and Richmond to the south and west.

 

 

Langara Bioinformatics Lab is complete!

We’re excited to have completed the Bioinformatics Lab at Langara College. This brand new molecular lab has a built-in tissue culture lab and some other great features.

The main lab has all the essentials for an academic science lab geared towards teaching upper-level biology. Proscenium paired a clean contemporary design with the necessary specialized building services such as access to water, compressed air, fume hoods, filters and methods of disposing chemicals.

The facility is unique because it also has built-in infrastructure for hosting industry professionals for extended periods on research projects. A hallway with faculty offices also includes two hotel-ing stations for visiting scientists.

The project also allows space for evolving technologies. A general-purpose computer lab features five Virtual Reality stations that allow users to build 3D models of enzymes, proteins and other molecular structures as a tool for teaching and research.

We are excited for Langara to reopen and for this lab to be full of students!

 

The Royals featured in the North Shore News

Our project with Chard Development in central Lonsdale, North Van has been featured in the North Shore News. “The Royals” includes a new 24-storey building and a fully renovated 16-storey building for which Proscenium is doing full interior design services.

The article describes the design intent, quoting Alissa Foss, PAI designer:

“Residents of both towers will be greeted by beautifully designed foyers and elevator lobbies with wood-slat feature walls and signature light fixtures. Inside the units, the interior design is soft and neutral, keeping the focus on the amazing views. The kitchens have elegant white cabinetry, chrome faucets, GE and Haier stainless-steel appliances and quartz-composite counters, which are echoed in the bathrooms. Warm-toned vinyl plank flooring throughout will complement anybody’s furniture, says Alissa Foss, interior designer at Proscenium Architecture + Interiors who designed the project. “We chose a design aesthetic with neutral tones that will suit all renters and allow them to bring their own style,” adds Foss.”

https://www.nsnews.com/real-estate-news/brand-new-rental-homes-with-luxury-condo-amenities-3124237

 

Study for a Local Kollel

Earlier this year, we developed a study for a new community centre building for a local Kollel. There are some great features about this project that we want to share with you!

WELCOMING FROM ALL SIDES

The Kollel is located on a site that faces the street on the west and backs onto the Arbutus Greenway on the east. The greenway is an ongoing City of Vancouver project to create a walking, biking, and rolling path that stretches from False Creek to the Fraser River in Vancouver.

The building’s design takes advantage of that configuration by providing through-connections and a welcoming appearance from all sides.

A MAIN HALL THAT FACES JERUSALEM

The volume of the main hall on the second floor is skewed in plan to reflect the direction of Jerusalem, and to differentiate it from the rest of the building as a space that exists in relation to something outside of the usual street grid.

The ground floor is designed to be a buzzing community hub with social spaces, restaurant and café. The second level houses the main hall and the third level has office spaces.