Categories for

PAI Feature: Cook Street Plaza

Cook Street Plaza is a comprehensive mixed-use development in the City of Victoria, currently under construction. The vision for the project was to supply a range of market and below-market housing options and locally supportive commercial space for a walkable, thriving urban area with excellent access to transportation options. The scale of the site allows a holistic approach to the public realm; landscaped mews forming through-block connections that would not be possible without the proposed property consolidation.

The development includes a six-storey building designed to address Victoria’s new Inclusionary Housing Policy (“Haven”), the remediation and renovation of an existing medical office building, a 12-storey mixed use building including daycare facility (“Nest”), and an extensive site plan that ties the uses together to make a destination of the spaces between.

A well-defined architectural expression complements height and massing that is site-appropriate. The massing of the buildings has been arranged to be respectful of neighbours by orienting density towards the downtown core and stepping down in density towards the more urban-residential realm to the east. Buildings have been arranged to minimize the impact of on-look from one to the other. The proposal consolidates the properties bound by Yates, Cook and Johnson into three parcels of land.

Read more about the individual Nest and Haven projects in the “In Progress” section of our website.

MEC’s newest Head Office

New flooring is being laid at MEC’s new head office, the third our firm will have completed for the company (1999, 2014 and 2021).

Following a transfer of ownership, MEC gave up its former head office in 2020 and engaged Proscenium to do a basic tenant improvement for a new space on Great Northern Way.  The new, smaller footprint office is a clean shell and will feature “hotel-style” sit/stand workstations, offices and a staff recreational space for a new model of working.

NEWS: PAI named Associate Architect for new mass-timber office

Proscenium is excited to announce our involvement in T3 Mount Pleasant, a new mass-timber office building in Vancouver. Standing for “timber, transit and technology,” T3 Mount Pleasant will be a 10-storey, 196,000 sq ft office building geared towards tech and creative industry tenants.

PAI will be acting as Associate Architect to DLR Group in this project developed by the Houston-based Hines and local developer PC Urban. This will be our third mass-timber office project in the area.

Exterior of Hines’ T3 Minneapolis / Photo courtesy of Hines, credit Ema Peter

Interior of Hines’ T3 Minneapolis / Photo provided by Hines.com

DESIGN ARCHITECT FOR HERITAGE BUILDING

Proscenium will be acting as Design Architect for the heritage component, the SFU Annex building built in 1929 (a category “B” heritage building) which will be retained and revitalized as part of the new development.

Simon Fraser Annex heritage building (c. 1929), 123 East 6th Ave / Photo by Heritage Vancouver

The City of Vancouver-owned site was rezoned in 2017 to new I-1A and 1-1B (Industrial) zones in order to support and enable the intensification of digital and technology uses, increasing maximum floor space area ratio (FAR) up to 5:0 FAR with contributions to community amenities (CACs), e.g. affordable housing and heritage.

T3 Mount Pleasant is now in the Design phase with construction to start in 2022.

PRESS

Western Investor

Urban YVR

The Daily Hive

Journal of Commerce

750 SW Marine Drive approved by Urban Design Panel

Another milestone moment for our project at 750 Southwest Marine Drive, which has full support from the Design Panel held last week.

THE PROJECT

The proposed building for Chard Development is an eight-storey, mixed-use building between Oak St. and Cambie St. in Vancouver’s South Marpole district. It is located on the southeast corner of Marine and Aisne Street, walking distance from the Marine Drive Skytrain station. The project, for Chard Development, offers office and light industrial space. Substantial set backs along Marine Drive create opportunities for landscaping and a pedestrian realm away from the busy street edge.

The project includes commercial retail space at grade, light industrial space on levels one and two, office space on levels three to seven, and a building amenity space on level eight with rooftop views. Enhanced end of trip facilities and additional bicycle parking are provided to reduce car demand. This building has energy efficiency as a primary goal and is targeting LEED gold.

DESIGN CONCEPTS

  • The building is set back from SW Marine Drive, allowing for generous pedestrian and landscaped areas to act as a buffer to the busy street edge and for storm water management.
  • Diagonal paths to the entrance serve two functions: to create a direct flow from for pedestrians from Marine Station and create accessible entry from either direction on the sloped site.
  • The final step in massing at the eighth floor creates a north and south facing amenity deck with intensive planting. The eighth floor provides indoor and outdoor amenity space for the entire building
  • From the second floor up, the building is designed to take advantage of views to the north, up the slope across the Marpole Community to the North Shore mountains beyond, and across the Fraser River and Richmond to the south and west.

 

 

Study for a Local Kollel

Earlier this year, we developed a study for a new community centre building for a local Kollel. There are some great features about this project that we want to share with you!

WELCOMING FROM ALL SIDES

The Kollel is located on a site that faces the street on the west and backs onto the Arbutus Greenway on the east. The greenway is an ongoing City of Vancouver project to create a walking, biking, and rolling path that stretches from False Creek to the Fraser River in Vancouver.

The building’s design takes advantage of that configuration by providing through-connections and a welcoming appearance from all sides.

A MAIN HALL THAT FACES JERUSALEM

The volume of the main hall on the second floor is skewed in plan to reflect the direction of Jerusalem, and to differentiate it from the rest of the building as a space that exists in relation to something outside of the usual street grid.

The ground floor is designed to be a buzzing community hub with social spaces, restaurant and café. The second level houses the main hall and the third level has office spaces.