Categories for

The 27th Energia Contest recognizes Pageau Morel!

The 27th Energia Contest recognizes excellence in Quebecois achievements and celebrates local genius in matters of energy efficiency in categories related to building, technological innovations, industrial processes and manufacturing, transportation, integrated design and greenhouse gas emissions reduction.

Pageau Morel was recognized as the electrical and mechanical engineering firm on the design team of MEC’s Head Office, which was designed using an integrated design process involving all consultants from the beginning of the design process. The goal was to achieve the highest degree of energy efficiency possible and to have the least negative impact on the environment.

Congratulations to all the winners!

“Le concours Énergia reconnait l’excellence des réalisations québécoises et célèbre le génie d’ici en matière d’efficacité énergétique dans des catégories touchant le bâtiment, les innovations technologiques, les procédés industriels ou manufacturiers, le transport, la gestion intégrée et la réduction de l’émission de gaz à effet de serre…

…Le siège social Mountain Equipment Co-op a été réalisé en conception intégrée, c’est-à-dire en réunissant dès le début tous les intervenants du projet. Le but était d’atteindre la meilleure efficacité énergétique possible et d’avoir le moins d’impacts négatifs sur l’environnement.”

https://aqme-dev.aqme.symbiotic.coop/fr/energia

Pipe Shop Venue Renovation – North Vancouver

We are thrilled to see the community embrace our recently completed renovation of The Pipe Shop Venue at the Shipyards, in North Vancouver. Since opening on April 8th, The Pipe Shop has hosted weddings, yoga classes, galas, dinners, pop-up markets, night markets, early learning initiatives, photo shoots, and private events.

The Pipe Shop, built in the 1940’s and previously known as the Pipefitter’s Building, was originally used to construct piping systems for the local shipbuilding market until 1991. Today, the facility serves as a community venue, with a large open plan and high ceiling providing plenty of flexibility for a rapidly densifying and evolving neighbourhood.

The renovation provides further opportunities for the public by adding washrooms, a projector surface, a servery, storage, and janitorial facilities. Our interior addition was designed to take up as little space as possible, allowing plenty of open space for events. Space for a future upper floor and additional programming has been provided behind the projector surface.

The hyper-modern addition, set against the old warehouse, brings attention to the history and cultural value of the shipyards through their contrasting materials. The projector screen is set in the center of the facility, reinforcing the one-point vanishing perspective generated by the building’s symmetry. Splashes of red were introduced to raise energy levels, invoke feelings of excitement and intensity, stimulate conversation, create a strong first impression, and evoke feelings of love, warmth, and comfort. Three shades of white and two shades of red paint were used to further accent the geometry within the venue.

All photos by Annette Cheung

Proscenium wins AIBC Special Jury Award for Christ Church Cathedral!

We are honoured to have received The AIBC Special Jury Award for the long term stewardship of a significant heritage resource and seismic upgrading technology for our work on the Restoration and Renewal of the Christ Church Cathedral.

The C.C.C. team included Hugh Cochlin, Matthew Kurnicki, Ron Clay, Ben Nielsen, Sarah Piccinato and Sara Theuerkauf.

We couldn’t have done it without The Christ Church Cathedral Vancouver Parish, The Iredale Group, RJC, and Scott Construction.

Ron Clay and Ben Nielsen

Progress Report: Jericho Tennis Club hot tub

The tiling for both the JTC hot tub and pool are being filled for testing.

Although there is much to be done, one can now envision just how awesome it will be to relax in the tub, jets firing and take in the spectacular mountain view from this beach-front project site.

Canadian Architect article on climate change

“Proscenium Architecture + Interiors designed Mountain Equipment Co-op’s Vancouver headquarters to underscore the company’s sustainability agenda, using daylighting and advanced air control systems that allow it to be 70 percent more energy efficient than a conventional office building.” -Canadian Architect Magazine

climate-change-2Photo by Ed White Photographics

https://www.canadianarchitect.com/features/the-heat-is-on/