Categories for

750 SW Marine Drive approved by Urban Design Panel

Another milestone moment for our project at 750 Southwest Marine Drive, which has full support from the Design Panel held last week.

THE PROJECT

The proposed building for Chard Development is an eight-storey, mixed-use building between Oak St. and Cambie St. in Vancouver’s South Marpole district. It is located on the southeast corner of Marine and Aisne Street, walking distance from the Marine Drive Skytrain station. The project, for Chard Development, offers office and light industrial space. Substantial set backs along Marine Drive create opportunities for landscaping and a pedestrian realm away from the busy street edge.

The project includes commercial retail space at grade, light industrial space on levels one and two, office space on levels three to seven, and a building amenity space on level eight with rooftop views. Enhanced end of trip facilities and additional bicycle parking are provided to reduce car demand. This building has energy efficiency as a primary goal and is targeting LEED gold.

DESIGN CONCEPTS

  • The building is set back from SW Marine Drive, allowing for generous pedestrian and landscaped areas to act as a buffer to the busy street edge and for storm water management.
  • Diagonal paths to the entrance serve two functions: to create a direct flow from for pedestrians from Marine Station and create accessible entry from either direction on the sloped site.
  • The final step in massing at the eighth floor creates a north and south facing amenity deck with intensive planting. The eighth floor provides indoor and outdoor amenity space for the entire building
  • From the second floor up, the building is designed to take advantage of views to the north, up the slope across the Marpole Community to the North Shore mountains beyond, and across the Fraser River and Richmond to the south and west.

 

 

Study for a Local Kollel

Earlier this year, we developed a study for a new community centre building for a local Kollel. There are some great features about this project that we want to share with you!

WELCOMING FROM ALL SIDES

The Kollel is located on a site that faces the street on the west and backs onto the Arbutus Greenway on the east. The greenway is an ongoing City of Vancouver project to create a walking, biking, and rolling path that stretches from False Creek to the Fraser River in Vancouver.

The building’s design takes advantage of that configuration by providing through-connections and a welcoming appearance from all sides.

A MAIN HALL THAT FACES JERUSALEM

The volume of the main hall on the second floor is skewed in plan to reflect the direction of Jerusalem, and to differentiate it from the rest of the building as a space that exists in relation to something outside of the usual street grid.

The ground floor is designed to be a buzzing community hub with social spaces, restaurant and café. The second level houses the main hall and the third level has office spaces.

MEC Vancouver in the Press

MEC Vancouver Flagship store seems to be the talk of the town! It’s great to see the project get some recognition for its various sustainable elements, from mass timber design to rainwater recycling.

ArchDaily

Wood Design & Building Magazine, 2020: Print and Online: “Expressing a brand’s outdoor-friendly philosophy by building with wood”

Think Wood Blog: “Biophilic Brands: Can Wood and Nature Boost the Bottom Line?”

MonteCristo Magazine: “Inside MEC’s New Flagship Store: Vancouver’s Co-op Has Come a Long Way”

The Daily Hive: “New MEC Vancouver flagship store a showcase of wood construction”

 

UBC MacLeod: A Seismic Test Case




Our ongoing major renovation of The MacLeod Building, the electrical and computer engineering building at UBC, involves a complete gutting down of the building to its basic structural elements. Necessary seismic upgrades are driving the renovation, which has provided an opportunity to reconstruct the building to evolve its approach to 21st Century learning. As part of the assessment, there was consideration given to not just upgrade to current code levels, but to exceed those levels.

The motivation was to limit damage to both structural and non-structural elements of the building, which would extend the useful life of the building, further protecting the investment in new infrastructure and systems that allow faculties to keep adapt to new teaching approaches.

After many years of working with UBC on various renew projects, we are proud to be involved in this exciting and sustainable approach to campus facilities! Extending the life of this 1967 building designed by Thompson Berwick Pratt is an important step in preserving the rich architectural history of UBC campus.

Virtual “Open House” is live for 750 SW Marine Drive!

Browse the video walkthrough of our proposed project at Southwest Marine Drive! The eight-storey building currently in for rezoning includes office, light industrial and at-grade retail uses.

Visit Site