Categories for

Skewed off the Grid: Elenore on Fifth

The design of Elenore on Fifth, a distinct mixed-use commercial and residential building completed in 2020, was driven by the site’s unique parameters and the identity of the vibrant lower Main Street neighbourhood.

STEPPING DOWN THE HILL

Located on 5th and Main, the site is about halfway down the hill between Broadway and 2nd Avenue. The area has a history of small, light industrial uses and residences for workers.

In keeping with the topography of Main St, Elenore on Fifth steps down the hill with volumes of six storeys. The stepped massing creates excellent opportunities for greened roof terraces with views over the city and the mountains–creating public and private gathering spaces to allow opportunities for community connections.

On the street below, the building maintains the strong pedestrian experience of Main Street, providing visual interest and canopies for protection from the elements.

SKEWED OFF THE GRID

The project is a great example of how a site’s limitations can lead to interesting design solutions. The site is a challenging one because the view from 5th and Main is protected by the City of Vancouver through View Cone #22, which cuts significantly through the site’s proposed rezoning. (Vancouver’s view cones are located around the City to protect views of the mountains from specific locations).

Our solution was to skew the residential levels from the grid at the angle of the view cone. This actually benefits the residential units, allowing the western and northern faces to capture views that would normally be unavailable.

Landscape Design by Gauthier and Associates (G|ALA)

Achieving this architectural goal was challenging but ultimately sets the building apart and gives it a dynamic presence in the neighbourhood.

See more photos.

 

PAI Feature: Cook Street Plaza

Cook Street Plaza is a comprehensive mixed-use development in the City of Victoria, currently under construction. The vision for the project was to supply a range of market and below-market housing options and locally supportive commercial space for a walkable, thriving urban area with excellent access to transportation options. The scale of the site allows a holistic approach to the public realm; landscaped mews forming through-block connections that would not be possible without the proposed property consolidation.

The development includes a six-storey building designed to address Victoria’s new Inclusionary Housing Policy (“Haven”), the remediation and renovation of an existing medical office building, a 12-storey mixed use building including daycare facility (“Nest”), and an extensive site plan that ties the uses together to make a destination of the spaces between.

A well-defined architectural expression complements height and massing that is site-appropriate. The massing of the buildings has been arranged to be respectful of neighbours by orienting density towards the downtown core and stepping down in density towards the more urban-residential realm to the east. Buildings have been arranged to minimize the impact of on-look from one to the other. The proposal consolidates the properties bound by Yates, Cook and Johnson into three parcels of land.

Read more about the individual Nest and Haven projects in the “In Progress” section of our website.

MEC’s newest Head Office

New flooring is being laid at MEC’s new head office, the third our firm will have completed for the company (1999, 2014 and 2021).

Following a transfer of ownership, MEC gave up its former head office in 2020 and engaged Proscenium to do a basic tenant improvement for a new space on Great Northern Way.  The new, smaller footprint office is a clean shell and will feature “hotel-style” sit/stand workstations, offices and a staff recreational space for a new model of working.

NEWS: PAI named Associate Architect for new mass-timber office

Proscenium is excited to announce our involvement in T3 Mount Pleasant, a new mass-timber office building in Vancouver. Standing for “timber, transit and technology,” T3 Mount Pleasant will be a 10-storey, 196,000 sq ft office building geared towards tech and creative industry tenants.

PAI will be acting as Associate Architect to DLR Group in this project developed by the Houston-based Hines and local developer PC Urban. This will be our third mass-timber office project in the area.

Exterior of Hines’ T3 Minneapolis / Photo courtesy of Hines, credit Ema Peter

Interior of Hines’ T3 Minneapolis / Photo provided by Hines.com

DESIGN ARCHITECT FOR HERITAGE BUILDING

Proscenium will be acting as Design Architect for the heritage component, the SFU Annex building built in 1929 (a category “B” heritage building) which will be retained and revitalized as part of the new development.

Simon Fraser Annex heritage building (c. 1929), 123 East 6th Ave / Photo by Heritage Vancouver

The City of Vancouver-owned site was rezoned in 2017 to new I-1A and 1-1B (Industrial) zones in order to support and enable the intensification of digital and technology uses, increasing maximum floor space area ratio (FAR) up to 5:0 FAR with contributions to community amenities (CACs), e.g. affordable housing and heritage.

T3 Mount Pleasant is now in the Design phase with construction to start in 2022.

PRESS

Western Investor

Urban YVR

The Daily Hive

Journal of Commerce

750 SW Marine Drive approved by Urban Design Panel

Another milestone moment for our project at 750 Southwest Marine Drive, which has full support from the Design Panel held last week.

THE PROJECT

The proposed building for Chard Development is an eight-storey, mixed-use building between Oak St. and Cambie St. in Vancouver’s South Marpole district. It is located on the southeast corner of Marine and Aisne Street, walking distance from the Marine Drive Skytrain station. The project, for Chard Development, offers office and light industrial space. Substantial set backs along Marine Drive create opportunities for landscaping and a pedestrian realm away from the busy street edge.

The project includes commercial retail space at grade, light industrial space on levels one and two, office space on levels three to seven, and a building amenity space on level eight with rooftop views. Enhanced end of trip facilities and additional bicycle parking are provided to reduce car demand. This building has energy efficiency as a primary goal and is targeting LEED gold.

DESIGN CONCEPTS

  • The building is set back from SW Marine Drive, allowing for generous pedestrian and landscaped areas to act as a buffer to the busy street edge and for storm water management.
  • Diagonal paths to the entrance serve two functions: to create a direct flow from for pedestrians from Marine Station and create accessible entry from either direction on the sloped site.
  • The final step in massing at the eighth floor creates a north and south facing amenity deck with intensive planting. The eighth floor provides indoor and outdoor amenity space for the entire building
  • From the second floor up, the building is designed to take advantage of views to the north, up the slope across the Marpole Community to the North Shore mountains beyond, and across the Fraser River and Richmond to the south and west.