Tag Archive: renovation

UBC MacLeod: A Seismic Test Case





Our ongoing major renovation of The MacLeod Building, the electrical and computer engineering building at UBC, involves a complete gutting down of the building to its basic structural elements. Necessary seismic upgrades are driving the renovation, which has provided an opportunity to reconstruct the building to evolve its approach to 21st Century learning. As part of the assessment, there was consideration given to not just upgrade to current code levels, but to exceed those levels.

The motivation was to limit damage to both structural and non-structural elements of the building, which would extend the useful life of the building, further protecting the investment in new infrastructure and systems that allow faculties to keep adapt to new teaching approaches.

After many years of working with UBC on various renew projects, we are proud to be involved in this exciting and sustainable approach to campus facilities! Extending the life of this 1967 building designed by Thompson Berwick Pratt is an important step in preserving the rich architectural history of UBC campus.

Pipe Shop Venue Renovation – North Vancouver

We are thrilled to see the community embrace our recently completed renovation of The Pipe Shop Venue at the Shipyards, in North Vancouver. Since opening on April 8th, The Pipe Shop has hosted weddings, yoga classes, galas, dinners, pop-up markets, night markets, early learning initiatives, photo shoots, and private events.

The Pipe Shop, built in the 1940’s and previously known as the Pipefitter’s Building, was originally used to construct piping systems for the local shipbuilding market until 1991. Today, the facility serves as a community venue, with a large open plan and high ceiling providing plenty of flexibility for a rapidly densifying and evolving neighbourhood.

The renovation provides further opportunities for the public by adding washrooms, a projector surface, a servery, storage, and janitorial facilities. Our interior addition was designed to take up as little space as possible, allowing plenty of open space for events. Space for a future upper floor and additional programming has been provided behind the projector surface.

The hyper-modern addition, set against the old warehouse, brings attention to the history and cultural value of the shipyards through their contrasting materials. The projector screen is set in the center of the facility, reinforcing the one-point vanishing perspective generated by the building’s symmetry. Splashes of red were introduced to raise energy levels, invoke feelings of excitement and intensity, stimulate conversation, create a strong first impression, and evoke feelings of love, warmth, and comfort. Three shades of white and two shades of red paint were used to further accent the geometry within the venue.

All photos by Annette Cheung