Archives

Langara Bioinformatics Lab

The newly completed Bioinformatics Lab at Langara College is a molecular lab with a built-in tissue culture lab. Proscenium worked with Langara to create a unique facility for teaching upper level biology with built-in infrastructure to have industry professionals work on extended research projects. The project includes the science lab, faculty offices, two hotel-ing office stations for visiting scientists and a state-of-the-art computer lab. Five Virtual Reality stations allow users to build 3D models of enzymes, proteins and other molecular structures as a tool for teaching and research.

Proscenium’s design is functional and modern, fulfilling the needs of an academic science lab by integrating special building services such as access to water, compressed air, fume hoods, filters and methods of disposing chemicals.

The Royals

The Royals in North Vancouver is a residential rental project by Chard Development including an upgraded 16-storey and a new 23-storey tower in the busy hub of central Lonsdale. Proscenium provided full interior design services for both buildings. The design intent reflects a west coast lifestyle, with modern finishes and soft tones providing a neutral backdrop for tenants to make their own.

Both towers, completed in 2021, include elegant, expansive foyers and elevator lobbies with wood-slat feature walls and signature light fixtures. Inside the units, kitchens pair white cabinetry with chrome faucets, stainless-steel appliances and quartz-composite countertops. Throughout, Proscenium chose durable, modern materials and warm-toned vinyl plank flooring that can complement anyone’s furniture.

MEC Vancouver

The new Vancouver Mountain Equipment Co-op (MEC) store is the tenth and latest of a family of distinct new stores across the country completed by MEC over the past 5 years. Located at the corner of 2nd and Quebec, the three-storey mass timber building embodies MEC’s brand identity while acting as a gateway marker to the Olympic Village neighbourhood.

The innovative store is a high-performance building that uses almost one-third less energy than the standards set out by the national energy code. It utilizes innovative wastewater technologies, collecting rainwater in cisterns fed from a central blue roof sandwiched between two sloping green roofs. The building is designed to achieve a minimum of LEED Gold certification and is Salmon Safe.

Elenore on Fifth

Elenore on Fifth is a mixed-use commercial and residential development at the corner of 5th Ave and Main Street in Vancouver. The entire upper portion of the building is skewed off of the street grid to create a dramatic skyline and maximize the available FSR.  The building was sculpted to view the mountains, terracing down the slope of Main St to create opportunities for large residential patios and outdoor urban space. The use of brick references the district’s industrial heritage while stone and wood-toned panels nod to neighbouring contemporary condos.

The project is a full Proscenium design — the interior and exterior design were considered together to create a cohesive experience throughout. It is LEED Gold certified and incorporates many sustainable elements, such as extensive green roofs, 5″ exterior insulation and durable materials such as brick cladding.

Yates on Yates

Yates on Yates is a new multifamily condo project in Victoria, BC by Chard Development. Proscenium was engaged to provide interior design of all suites, lobbies, common corridors and amenity spaces for the high-rise between Blanshard and Quadra streets.

The intent was to create an approachable yet modern design that, like the site’s location, connects old and new Victoria. Proscenium used the lifestyle in Victoria as inspiration to inform our design choices. Units are very open, with optimized plans that maximize exposure to natural light. Artwork from local artists are placed around the building in the common areas.

The contemporary design is minimal and sophisticated. A selection of natural Scandinavian-inspired finishes feature wood as a central element. Units provide users with options for a darker or lighter colour scheme, each curated to create a mature yet timeless look.