Archives

MEC Vancouver

The new Vancouver Mountain Equipment Co-op (MEC) store is the tenth and latest of a family of distinct new stores across the country completed by MEC over the past 5 years. Located at the corner of 2nd and Quebec, the three-storey mass timber building embodies MEC’s brand identity while acting as a gateway marker to the Olympic Village neighbourhood.

The innovative store is a high-performance building that uses almost one-third less energy than the standards set out by the national energy code. It utilizes innovative wastewater technologies, collecting rainwater in cisterns fed from a central blue roof sandwiched between two sloping green roofs. The building is designed to achieve a minimum of LEED Gold certification and is Salmon Safe.

Pipe Shop Phase Two

After the successful renovation of the Pipe Shop Venue in 2017, Proscenium returned to the popular heritage community hall with new features in 2019. Previously upgraded with stylish washrooms and a projection wall, the latest renovation prepares the venue to operate year-round with the addition of heating, cooling, and acoustic treatments. New ducts are tucked quietly away between the existing heavy timber framing while perforated steel plates obscure acoustic material between the wooden roof joists. Inspired by the pipe-bending history of the building, we added a bent steel stair to provide access to the mezzanine above. Proscenium hopes to one day convert the mezzanine into a green room and bridal lounge to complete the vision for a well-rounded community space in the heart of North Vancouver’s Shipyards District.

Pipe Shop Venue at the Shipyards

Proscenium worked with the City of North Vancouver to renovate the Pipe Shop Venue at the Shipyards into an adaptable and desirable community event space. On a tight budget and schedule, our team sought to bring out the best in the 1940’s Pipefitter’s Building by using white paint to focus attention on the heavy timber structure.

Locating a small addition of washrooms, a servery and a projector surface to the far end of the building, the remainder of the space is left flexible for a wide variety of community events. Since its renovation, the Pipe Shop has become an integral part of the Lower Lonsdale hub, hosting hundreds of weddings, yoga classes, galas, pop-up markets, learning initiatives, photo shoots, sporting events, fundraisers, corporate events and more. A red corridor has been carved out of our addition to direct the public to the washrooms and energize the atmosphere in the venue.

In 2019, Proscenium completed a second phase of renovations, establishing an architecturally unique staircase to connect the mezzanine and updating HVAC and lighting systems.

 

Christ Church Cathedral Exterior

The purpose of the current and final phase of the Restoration & Rejuvenation of Christ Church Cathedral is to replace the roof – improving weather protection and thermal performance while integrating acoustic upgrades and completing the seismic diaphragm.

The crowning feature of the current project is the addition of the highly anticipated bell-spire at the north-east corner of the Cathedral set atop the existing elevator core – part of a previous accessibility upgrade. This open glass and steel structure housing four custom cast bronze bells will be the last significant Architectural addition to the project. The bell spire bridges the aesthetic gap between the Cathedral and it’s modern accessibility addition. Material inspiration is drawn from the Cathedral itself, then informed by the sleek concrete lines of the addition. The bell spire glass features a design by Canadian artist Sarah Hall. Titled “Welcoming Light” – it recalls the “beacon on the hill” analogy used to describe the Cathedral’s iconic profile in Vancouver’s historic cityscape.

BMO Theatre Centre

The BMO Theatre Centre is the new home for the Arts Club Theatre Company and Bard on the Beach. The project entailed a complete fit-out of an existing  space with a 250 seat theatre, rehearsal halls, costume shops and offices for the two groups. The work included the infill of an existing double height space to facilitate a VIP balcony in the lobby and a perimeter catwalk for the theatre. The lobby facilitates pre-show gatherings and provides space for live music and a wine bar.

Base Building by GBL Architects.