Archives

Lower Capilano

This new mixed-use development for Chard Development is located in the Lower Capilano area of North Vancouver. The project includes a 24-storey tower with a 9-storey podium, creating 275 new homes including condominiums, below-market rental homes and rent-to-own homes. It also includes a 12-storey hotel tower with 140 guest rooms and four rental townhomes.

The project was approved by Urban Design Panel in December, 2021 and is in the design stage.

Birks Richard Mille

Proscenium is working with Aedifica as local Architect and Production Drawing Assist for a new project for Maison Birks at 698 Hastings Street, Vancouver.

The program consists of a luxurious retail space including a sales floor, open and enclosed sales areas, office/safe room, storage, and interconnected feature stair to the second level where there is a boardroom, coffee bar and VIP lounge. Proscenium developed the design of the feature stair with the exposed/transparent design of the Richard Mille watch in mind, using floating aesthetics and industrial-inspired cables. High quality finishes reflect the caliber of the merchandise.

The project is a truly international collaboration that includes a client representative in France, Birks and Aedifica in Montreal, Viridis (the brand designer) in Connecticut and Proscenium as the local in Vancouver.

UBC MacLeod Renewal

The MacLeod Building is the home of the Electrical and Computer Engineering Faculty at UBC. This extensive renovation project, currently under construction, is a sensitive architectural refit of a building designed by one of Vancouver’s most celebrated firms Thompson Berwick & Pratt.

The project includes seismic upgrades and building code updates, which required demolition down to the building’s basic structural elements. Floorplans will be reconstructed according to extensive reprogramming to meet ECE’s current and planned future pedagogical aspirations and 21st Century learning. The completed building will include special program sections, such as workshops, maker spaces supporting 3D printing, and system on a chip labs focused on circuit board construction. The project is in collaboration with Teeple Architects.

Haven at Cook Street Plaza

Haven is a new six-storey condominium in Victoria, BC offering below-market housing through an inclusionary housing initiative. Proscenium is providing full architectural and interior design services for this urban residential building as part of Cook Street Plaza, a multi-building development on the corner of Cook and Yates Streets.

The architectural design responds to the nature of the site, providing a middle density transition from the busy Cook Street to the quieter residential neighbourhood of Johnson Street. The building is broken into two main forms delineated by wrapping frames with an entry emphasized by a feature wall. Ground level units have a townhouse look and feel to them, with large front yard patios and direct street access on Johnson St. The units on the interior of the site overlook the large, shared plaza with seating, playground, and hangout spaces.

To contrast the horizontal nature of the building, a playful vertical pattern of privacy screens are employed on the façade to protect views between units.

Nest at Cook Street Plaza

Nest is a new mixed-use 12-storey condominium building in Victoria, BC by Chard Development. Proscenium is providing full architectural and interior design services for this high-rise urban residential building as part of a larger Cook Street Plaza. The multi-building development on the corner of Cook Street and Yates Street shares a central landscaped interior mews.

Nest is designed to be a cozy community hub, including 113 condominiums with retail at the ground level, including a restaurant with outdoor space. It also accommodates a daycare facility and a community bike-share program for residents.

The architecture reflects a modernist aesthetic with carefully thought-out forms to create livable living spaces. Generous south-facing decks provide ample outdoor space while also giving shade to the level below. We chose different materials for the tower than the ground level and podium to create a more interesting public realm. The interior design follows a directive of “soft urbanism”, with minimalistic, contemporary finishes. Units feature a neutral and golden monochromatic palette, incorporating layers of texture and elements of nature for a Westcoast feel.