Archives

Langara Bioinformatics Lab

The newly completed Bioinformatics Lab at Langara College is a molecular lab with a built-in tissue culture lab. Proscenium worked with Langara to create a unique facility for teaching upper level biology with built-in infrastructure to have industry professionals work on extended research projects. The project includes the science lab, faculty offices, two hotel-ing office stations for visiting scientists and a state-of-the-art computer lab. Five Virtual Reality stations allow users to build 3D models of enzymes, proteins and other molecular structures as a tool for teaching and research.

Proscenium’s design is functional and modern, fulfilling the needs of an academic science lab by integrating special building services such as access to water, compressed air, fume hoods, filters and methods of disposing chemicals.

KPU Wilson School of Design

Proscenium worked with Kwantlen Polytechnic University on the Wilson School of Design in 2018. The project included FF&E (furniture, fixtures and equipment) and interior design for a new mass-timber building designed by KPMB Architects and Public Design. Our vision for this bright and open space was based on the unconventional needs of design students that work in areas of fashion, interior design and graphics. We worked with KPU closely to devise a contemporary solution, providing custom built lockers, portable classroom furniture and custom millwork. We also designed inter-departmental common spaces—places where ideas can fly—to facilitate social interaction and collaboration between different creative disciplines.

Langara College Science & Technology Building

The Science & Technology Building is a collaborative project with Teeple Architects. Conceived of as the gateway for the Langara College campus, the building boasts an impressive cantilever over the 49th Avenue entrance roadway.

The building is organized into two primary blocks, one on top of another. The lower block consists of the College Registrars offices, Computer Science and meeting rooms available to all faculties on campus and some community collaborations. These program elements were considered carefully to encourage as much activity as possible for this new gateway building. It was symbolic that new students and visitors would enter the campus through the Science & Technology building.

The upper block contains the Science faculty consisting of Physics, Nursing, Biology, Chemistry and Kinesiology along with some general classrooms. The various departments were organized in a way to maximize efficiency of space by placing those departments that require intensive mechanical systems at the top, thereby concentrating the bulk of the building’s systems to the upper floor.

As Langara College is a sustainable campus, this project has been designed to LEED Gold standards. One of the most ambitious initiatives was to reduce the overall on-site parking by encouraging public transit and car share programs.

Pipe Shop Venue at the Shipyards

Proscenium worked with the City of North Vancouver to renovate the Pipe Shop Venue at the Shipyards into an adaptable and desirable community event space. On a tight budget and schedule, our team sought to bring out the best in the 1940’s Pipefitter’s Building by using white paint to focus attention on the heavy timber structure.

Locating a small addition of washrooms, a servery and a projector surface to the far end of the building, the remainder of the space is left flexible for a wide variety of community events. Since its renovation, the Pipe Shop has become an integral part of the Lower Lonsdale hub, hosting hundreds of weddings, yoga classes, galas, pop-up markets, learning initiatives, photo shoots, sporting events, fundraisers, corporate events and more. A red corridor has been carved out of our addition to direct the public to the washrooms and energize the atmosphere in the venue.

In 2019, Proscenium completed a second phase of renovations, establishing an architecturally unique staircase to connect the mezzanine and updating HVAC and lighting systems.

 

Christ Church Cathedral Exterior

The purpose of the current and final phase of the Restoration & Rejuvenation of Christ Church Cathedral is to replace the roof – improving weather protection and thermal performance while integrating acoustic upgrades and completing the seismic diaphragm.

The crowning feature of the current project is the addition of the highly anticipated bell-spire at the north-east corner of the Cathedral set atop the existing elevator core – part of a previous accessibility upgrade. This open glass and steel structure housing four custom cast bronze bells will be the last significant Architectural addition to the project. The bell spire bridges the aesthetic gap between the Cathedral and it’s modern accessibility addition. Material inspiration is drawn from the Cathedral itself, then informed by the sleek concrete lines of the addition. The bell spire glass features a design by Canadian artist Sarah Hall. Titled “Welcoming Light” – it recalls the “beacon on the hill” analogy used to describe the Cathedral’s iconic profile in Vancouver’s historic cityscape.