Archives

34 West 7th Avenue

Located in Vancouver’s Mount Pleasant neighbourhood, 34 West 7th is a newly built 48,000 sq. ft. strata unit office building for Chard Development. The project features a stepped massing, which allows each tenant space to avail themselves of spatially private, south facing terraces. The fourth level takes advantage of the site’s topography, maximizing northern city views, and features a large external deck overlooking Jonathan Roger’s Park to the west. Conceptually, the massing is a series of horizontally stacked boxes dissected by the vertical plane of the circulation feature stair and the elevator. In its final configuration there are nine strata office units.

Arc’Teryx

Proscenium Architecture + Interiors completed the interior renovation of warehouse space into an interconnected design centre for Arc’Teryx, with the goal of expanding their creative working and testing environment.

The warehouse is separated from their existing office by a busy highway and was being used as overflow space. The intent was to upgrade what is currently a second-tier location to create a space that reflects their attention to detail, high standard of quality and relationship to honest materials, and to ultimately encourage increased interaction and cross-pollination between the two facilities.

Team investment in the renovation was promoted through meetings with the steering committee and end-user groups, to properly understand Arc’Teryx and their needs. These stakeholder engagement strategies revealed priorities like emphasizing their connection to the outdoors and the North Vancouver community – including biking, skiing, and rock climbing. They also stressed their desire for flexible collaborative spaces, interspersed between the working pods. A careful discovery and programming process aimed to make sure the space will work for their growing team in years to come.

4th & Burrard

Standing at 4th and Burrard, this mixed-use building provides an updated home for Comor Sports while adding density to the site with multiple floors of office space above. Transparency to the stairs animates the sculptural facade, using vertical circulation to provide a visual anchor stitching together levels of stratified program.

The three-storey building is wrapped by a curtain wall of architectural concrete and wood-look metal panels, creating a warm and inviting exterior. A vibrant red canopy provides weather protection for pedestrians. The “sliding planes” of the building, with its intersecting horizontal and vertical lines, adds visual intrigue to the busy corner in Vancouver’s Kitsilano neighbourhood.

Balsam Place

Balsam Place was an envelope upgrade project.  The three-storey office building from 1980 had its exterior walls fully removed and replaced for improved thermal performance and an updated appearance. New exterior terraces for the tenants now overlook the corner of 41st Ave and Balsam St.

 

MEC Head Office

MEC’s new head office was designed under the company’s sustainability agenda, using innovative technology to minimize its environmental footprint and provide an enhanced and healthy work environment for its employees.

The mass timber structure employs advanced lighting and air-control systems which coupled with a building envelope designed to maximize natural light; allows the structure to be 70 percent more energy efficient than a conventional office building.

Interconnected spaces tied together with a feature stair, naturally link individuals and workgroups within the building.  The interior space is organized with enclosed private work areas confined to a centre spine with the intersection reinforced by clustering amenity areas. Open work areas are located along the building perimeter where access to natural light and views are maximized.  Building amenities include a rooftop green space and garden, multi-purpose spaces, and a bouldering wall.

The building has achieved LEED Platinum certification.